La defensa del català centra el discurs de l'alcalde la Diada de l'11 de setembre
La defensa del català va centrar el discurs institucional de l'alcalde de la Pobla de Claramunt, Santi Broch, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Broch va afirmar que la llengua és el “principal tret diferencial amb la resta de l'Estat espanyol i aquest fet molesta, i molesta tant que és on ens ataquen. Tenim un idioma diferent que no entenen o no volen entendre i això els fa mal”
.
L'alcalde, acompanyat de la major part de regidors del Consistori poblatà, va pronunciar aquest parlament en el marc del parc del Mil·lenari. Santi Broch va explicar que des de l'Ajuntament s'organitza un acte institucional per recordar els fets de 1714 però també per “reafirmar i reivindicar la nostra identitat nacional com a catalans”
.
El màxim responsable del Consistori poblatà va assegurar que “durant aquest any Catalunya ha estat atacada, un cop més, per la manera de fer, de pensar i de viure com a poble”. Broch va dir que, ara com ara, aquest atac se centra en la sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya envers el model d'immersió lingüística a l'escola catalana, fet que ha deixat veure que “la nostra llengua, la nostra cultura i les nostres tradicions encara són perseguides a l'Estat espanyol”
. “La sentència afecta un model d'integració lingüística que, durant més de trenta anys, ha garantit i promogut una societat cohesionada”
, va manifestar.
L'alcalde va assegurar, amb contundència, que “els catalans hem de dir prou a aquest maltractament polític, històric i social que arrosseguem des de 1714”
. En aquest punt va fer una crida a la unitat “perquè junts demanem aquesta Catalunya que vol ser lliure i que, democràticament, vol decidir el seu futur com a Nació. Hem de tornar a ser una Catalunya forta, valenta i respectada”
.
En el transcurs del seu parlament, Santi Broch també es va referir a la crisi econòmica que s'està travessant. En aquest sentit, va demanar “fermesa i esforç per sortir d'aquesta situació crítica i molta comprensió i paciència per a les persones que estem davant de les administracions públiques que, en moments com aquest, fem el que podem”
.
L'alcalde poblatà va acabar el seu parlament amb un visca Catalunya i després es van cantar Els Segadors
. Un cop acabat l'acte institucional de la Diada Nacional, hi va haver un pica-pica i una audició de sardanes. Abans, el grup infantil Trencamandres va fer passar una estona divertida a la quitxalla amb cançons, balls i bombolles. Aquestes activitats estaven incloses dins de la programació de les Festes Culturals, que organitza la regidoria de Cultura.
Podeu consultar la programació de les Festes Culturals a l'apartat d'agenda.